Paragrafen

Paragraaf Onderhoud kapitaalgoederen

Gebouwen

Algemeen
De provincie Zuid-Holland heeft verschillende soorten gebouwen in beheer en onderhoud. Een deel van de gebouwen is eigendom en een deel is gehuurd. Het betreft kantoorpanden in Den Haag evenals de bedieningscentrales en de brug- en sluiswachtershuisjes

Het onderhoud vindt plaats op basis van de in 2021 vastgestelde Nota Onderhoud Kapitaalgoederen 2020-2023 en is verder uitgewerkt in het Beheerplan gebouwen 2020-2023. Beleidsuitgangspunt van het planmatig beheer en onderhoud is dat een sober en doelmatig kwaliteitsniveau conform NEN-2767 normering op het wettelijk minimum, conditieniveau 3 wordt gehanteerd. Voor de komende jaren staan de volgende kwaliteitsaspecten centraal: functionaliteit, veiligheid en representatie. De overheveling van het beheer en onderhoud van het vastgoed van DBI naar FZ is in gang gezet en zal in 2024 zijn beslag krijgen.
De Nota Onderhoud Kapitaalgoederen en het Beheerplan Gebouwen worden elke vier jaar geactualiseerd.

(Meerjaren)onderhoud
Het Meerjarig Onderhoudsplan (MJOP)voor het provinciehuis is geactualiseerd naar de huidige inzichten en prijsniveau 2023 en wordt jaarlijks financieel verwerkt in de begroting. Het MJOP is de basis voor het systematische en planmatig onderhouden van het vastgoed. Het vormt mede de basis voor een (kosten)efficiënte aanpak van verbouwingen. In 2022 is de MJOP uitgebreid met componenten van de catering, keuken en restaurant, ook zijn componenten van de beveiliging toegevoegd, waarmee een compleet MJOP tot stand is gekomen voor alle facilitaire diensten.

Verduurzaming
De bouwdelen A, B, D en E hebben een A++ label. Gebouw C heeft een A+++ label. Om voor de bouwdelen ABDE van het provinciehuis en alle buitenlocaties te kunnen gaan voldoen aan wettelijke bepalingen, ambities vanuit IPO en besluiten van GS/PS op het gebied van verduurzaming is de huidige MJOP geconverteerd naar een Duurzaam Meerjarig Onderhoudsplan (DMJOP). Hiervoor is een projectplan geschreven en deze wordt momenteel geüpdatet met de uitkomsten van de DMJOP. Doel is om hiermee op vaste vervangingsmomenten elementen en componenten te vervangen voor duurzame varianten. Hiermee worden extra investeringen bespaard en is alleen extra geld nodig voor de verduurzaming van het element of component. Met de DMJOP en het geüpdatet projectplan is financieel en projectmatig inzichtelijk gemaakt wanneer e.e.a. uitgevoerd dient te worden en wat de benodigde financiën hiervoor bedragen.

Het streven is om in 2030 alle doelen op het gebied van verduurzaming te hebben behaald.

Deze pagina is gebouwd op 11/09/2023 16:16:53 met de export van 11/09/2023 16:01:05